Preșcolar

Jocurile de rol inspirate din poveștile fantastice

                                                                      Profesor învățământ preșcolar: Brăguși Delia

Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu Drăgășani

Jocurile de rol  inspirate din povești sunt plasate în lumi fantastice, imaginare, iar jucătorii sunt încurajați să construiască relații și să-și folosească imaginația pentru a crea o poveste. Aceste jocuri  sunt o oportunitate atât pentru toți membrii familiei cât și pentru grupul clasei, de a se reuni pentru a împărtăși o aventură distractivă într-o admosferă lipsită de critici, ceea ce face din jocurile de rol o alegere deosebit de bună pentru a petrece înțelept timpul liber.

Jocurile de rol sunt o modalitate excelentă de a împuternici copiii, scoțându-i din carapace, permițându-le să modeleze și interpreteze poveștile pe care le spun, mai degrabă decât să le observăm pur și simplu din exterior.

Acestă categorie de jocuri sunt întotdeauna îndrăgite de copii, ghidănd povestea și care îi ține pe toți conectați în lumea  fantastică a poveștilor. Dacă ești adult, sunt șanse să fii și maestrul jocului, așa că este important să înțelegi pe deplin jocul înainte de a începe să joci cu copiii. Conducătorul de joc stabilește scena și supraveghează regulile, în timp ce jucătorii decid cum se va desfășura scena și ce se va întâmpla în continuare. Am adunat câteva sfaturi care vor ajuta la menținerea jocului pe drumul cel bun, precum și enumerarea unor jocuri de rol pe care copiii le-ar dori să le încerce.

Concentrați-vă pe poveste

Cea mai bună parte a unui joc de rol sunt diferitele personaje și povestea, așa că concentrează-te mai degrabă pe asta decât să explici toate regulile jocului. Doar conducătorul de joc trebuie să cunoască mecanica jocului, așa că încercați să vă gândiți la un mod de a descrie jocul și povestea în doar una sau două propoziții, păstrându-l distractiv și interesant pentru ceilalți jucători.

Lăsați copiii să se concentreze asupra poveștii, mergând înainte tot timpul, iar conducatorul de joc poate spune pur și simplu jucătorilor ce replici  să spună, ce ton să folosească sau ce mișcări pot face atunci când va veni momentul.

Distrează-te creând personaje

Majoritatea jocurilor de rol au nevoie ca jucătorii să-și creeze personajele înainte de a începe să joace, așa că faceți această parte cât mai distractiv, imaginativ și captivant posibil. Copiii mai mici pot avea nevoie de ajutor pentru a-și imagina un personaj nou – așa că ajută-i listând cărțile, filmele sau desenele animate preferate și folosește-le ca bază pentru personajul lor. Dacă copilul tău iubește dinozaurii, de ce să nu creezi un personaj de tip Dino sau dacă copiilor tăi le place lumea vrăjitorilor (Harry Potter), de ce să nu plasezi jocul într-o școală de magie și să le pui pe copii să-și creeze propriile personaje magice.

Controlând haosul

Jocurile de rol le permit copiilor să facă tot ce doresc și uneori pot înnebuni cu noile lor puteri. Jocul de roluri este o activitate grozavă pentru copii, pentru a se dezlănțui, dar dacă grupul devine prea tare sau frenetic, atunci explicați pur și simplu că povestea nu poate continua până când toată lumea nu ascultă.

Copiii vor adesea să depășească limitele, dar conducătorul de joc ar trebui să explice că nici în jocurile de rol personajele nu ar trebui să se rănească unul pe altul. Coordonatorul are o mulțime de modalități de a opri un personaj să-l rănească pe altul, făcându-i ușor să evitați lupta, lacrimile, crizele de furie sau supărarea.

Spune da copiilor tăi

Un joc de rol este distractiv pentru că copiii își pot folosi imaginația, așa că lăsați-le. Spune „da” sugestiilor lor nebunești și alegerilor lor diferite, și lasă-i să se entuziasmeze de numeroasele posibilități ale jocului de rol. Dacă un jucător sugerează ceva imposibil, atunci lăsați-l să încerce, și dacă nu reușește, felicitați-l pentru că a încercat în timp ce descrii ce se întâmplă în continuare.

Urmărește jucătorii

Jocurile de rol pot fi adaptate și modificate pentru a se potrivi grupului, așa că conducătorul de joc ar trebui să petreacă ceva timp urmărind ceea ce îi face pe jucători fericiți și entuziasmați și apoi să se concentreze pe asta. Sarcina conducătorul de joc este să se asigure că toată lumea se distrează de minune, așa că folosește-ți puterea pentru a-i implica pe toți și a se distra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *