Sîrb Carmen, Profesor învățământ primar
Școala Gimnazială ”Ovid Densusianu” Făgăraș
Disciplina: Geografie
Clasa a IV-a
Unitatea de învățare: Elemente de geografie a României
Tema: Formele de relief
Competența: 1.2. Precizarea, în cuvinte proprii, a sensului termenilor geografici de bază
3.1. Identificarea poziției elementelor reprezentate pe hartă
Pasul 1.
Anterior, li s-a postat elevilor , pe classroom, videoclipul ”Povestea ținutului românesc”, cu sarcina de a-l viziona acasă și de a nota noile informații într-un ciorchine.
Videoclipul poate fi parcurs de către elevi în ritm propriu și poate fi reluat de elevi de câte ori este nevoie, astfel încât aceștia să își poată dezvolta competențele vizate, iar lecția să își atingă obiectivele.
Pasul 2. La oră
Reactualizarea cunoștințelor se realizează prin discutarea conținutului videoclipului vizionat acasă, folosind informațiile notate în ciorchinele realizat.
Captarea atenției se realizează prin vizionarea unor imagini care prezintă diferite forme de relief. Astfel elevii vor reuși să localizeze pe hartă formele de relief, să precizeze culorile convenționale și să asocieze formele de relief cu imaginile date.
Momentul de anunțare a temei și obiectivelor continuă cu notarea titlului lecției în caiete.
Dirijarea învățării se desfășoară prin urmărirea RED-ului ”Marile unități de relief din țara noastră”, pentru o mai bună structurare a noilor informații, pentru favorizarea formării unor reprezentări corecte și pentru realizarea schiței lecției.
Momentul de asigurare a retenției și transferului a fost gândit astfel încât elevii să primească un feedback în timp real a cunoștințelor asimilate, dar și să aibă oportunitatea de a relua jocul (puzzle-ul) dacă este nevoie.
Unul dintre cele mai îndrăgite jocuri de către copii, atât online cât și offline este Puzzle, unde elevii își vor evalua cunoștințele dobândite în cadrul lecției.
Ordonând piesele de puzzle din jigsawplanet.com elevii vor descrie relieful României.
Puzzle
https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=3cafa95b9987
Lecția se încheie cu cântecul ”Acolo este țara mea” al lui Tudor Gheorghe, însoțit de videoclip.
Resurse utilizate:
https://www.youtube.com/watch?v=z54Y9leD1TY