ŞcoalaRomanească.ro

Revista Şcoala Romanească

Scoala Romaneasca

Reclamă


Reclama
Eveniment

KLAUS IOHANNIS, PRESEDINTELE ROMANIEI: FELICIT FEDERATIA SINDICATELOR DIN EDUCATIE SPIRU HARET PENTRU ORGANIZAREA EVENIMENTULUI

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 5 octombrie a.c., un mesaj în cadrul evenimentului „Contribuţia educaţiei la dezvoltarea României moderne”, organizat de către Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei. Mesajul a fost prezentat de către doamna Ligia Deca, Consilier de Stat - Departamentul Educaţie şi Cerce-tare.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„În anul Centenarului, îi celebrăm pe toţi cei care au contri-buit nu doar la realizarea Marii Uniri, ci şi la consolidarea statului naţional unitar prin susţinerea vieţii civice, sociale şi economice. Dascălii au fost, fără îndoială, unii dintre cei mai importanţi actori în procesul de consolidare a Unirii. Rolul educaţiei a fost înţeles de către decidenţii din acea perioadă, mărturie stând demersurile autorităţilor din 1918-1919 de a organiza cât mai rapid învăţămân-tul public în limba română în teritoriile unite.

 

Chiar înainte de 1918, dascălii s-au aflat în fruntea acţiunilor de păstrare a identităţii naţionale a românilor din afara graniţelor, desfăşurând procesul educaţional în condiţii adesea dificile. Mulţi dintre marii cărturari români ai ultimelor secole au depus eforturi deosebite pentru fondarea de şcoli, educarea tinerilor români şi dezvoltarea unei dimensiuni naţionale a învăţământului. Toate acestea au ajutat la consolidarea Marii Uniri prin înrădăcinarea unui sentiment naţional românesc, indiferent de realităţile tempo-rare ale frontierelor politice.

Doresc să felicit Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Ha-ret» pentru organizarea evenimentului de astăzi, dar şi pentru im-plicarea constantă în proiectul naţional «România educată». Sper ca, pe viitor, implicarea dumneavoastră să ducă la o mai bună înţelegere şi apreciere a rolului dascălilor în construirea României moderne.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei, trebuie să evocăm im-portanţa învăţământului în dezvoltarea socială şi economică a ţării noastre. O Românie puternică are nevoie de cetăţeni edu-caţi şi pregătiţi pentru a înfrunta provocările unei lumi aflate într-o continuă schimbare. Sistemul educaţional trebuie să ofere tineri-lor competenţele necesare pe piaţa muncii, inclusiv în ceea ce priveşte adaptarea la provocările unei societăţi digitalizate. Trăim într-o perioadă în care Internetul poate transforma zvonurile în ştiri şi poate contrapune realităţii informaţii false. Acest real pericol la adresa democraţiei poate fi combătut doar printr-o bază educa­ ţională solidă, care să stimuleze spiritul critic şi gândirea autonomă.

De aceea, cred că o educaţie modernă are nevoie de cadre didactice de elită, bine pregătite, dar şi motivate. Îmi doresc ca, pe măsură ce construim o «Românie educată», aşezată pe valori şi adaptată la realităţile lumii moderne, rolul profesorului în socie-tate să fie recunoscut şi apreciat, în concordanţă cu puterea sa transformatoare.

La mulţi ani tuturor celor care îşi dedică viaţa educa-ţiei!” 

 
Pentru a putea adauga comentarii trebuie sa fiti autentificat!
 
Va aflati pe pagina : Eveniment  KLAUS IOHANNIS, PRESEDINTELE ROMANIEI: FELICIT FEDERATIA SINDICATELOR DIN EDUCATIE SPIRU HARET PENTRU ORGANIZAREA EVENIMENTULUI