Profesor TERPAN ELENA SILVIA,
LICEUL TEORETIC “ NICOLAE IORGA”, BRĂILA
VICEPREȘEDINTE AL SINDICATULUI ÎNVĂȚĂMÂNT “Corneliu Gheorghe Caranica” BRĂILA
MOTTO : Cel ce deschide o școală, închide o temniță.
(Victor Hugo )
O întâlnire de poveste. O zi de poveste, pe care, scriind, aș putea s-o încep cu:
A fost odată ca niciodată…
Școala de la Grădiștea, o minunată Scoală Europeană, de pe meleagul binecuvântat de Dumnezeu, unde a venit pe lume Maestrul metaforei literaturii române, scriitorul Fănuș Neagu.
Ziua de 19 mai 2022 a fost ziua în care Școala Profesională “Emil Drăgan” din comuna Grădiștea, județul Brăila, și-a deschis porțile, pentru a găzdui un eveniment, prilejuit de Proiectul județean „Schimb de bune practici și de popularizare a bunei conlucrări dintre Școala Profesională Emil Drăgan și Comunitatea Locală, Consiliul Local, Primăria Comunei Grădiștea“, proiect în care Sindicatul Învățământului“Corneliu Gheorghe Caranica” Brăila, se regăsește ca partener.
Directorul Scolii de la Grădiștea, Prof. Alina Aramă și Primarul Comunei Grădiștea, domnul Andrei Petre, au deschis activitatea proiectului, oferind participanților informatii despre Scoala Profesională și Comunitatea Locală Grădiștea, în ansamblul lor, insistându-se pe “realitatea” oferită de Școala Profesională Emil Drăgan, de” Ieri”… până ”Azi”.
Au fost prezenți la eveniment, liderii de sindicat din școlile județului Brăila, coordonați de Biroul Executiv al Sindicatului Învățământ „Corneliu Gheorghe Caranica” Brăila, avându-l în frunte pe profesor Valeriu Partene, președinte.
Prezentă la Proiect a fost întreaga echipă de conducere a Inspectoratului Școlar Județean Brăila:
- Profesor doctor Cătălin Canciu, Inpector Școlar General;
- Profesor Cici Mihaela Bolovan, Inspector Școlar General Adjunct;
- Profesor Corina Ciupală, Inspector Școlar General Adjunct.
Invitat de onoare al Proiectului a fost domnul profesor Marius Ovidiu Nistor, presedinte al Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret“.
Școala Profesională “Emil Drăgan” Grădiștea, județul Brăila, reprezintă un exemplu de bune practici, prin reușita ei. Astfel, în prezent, Școala Profesională “Emil Drăgan” are în componență următoarele niveluri de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și profesional. Pentru învățământul primar se derulează programul After school (Școală după școală) cu asigurarea mesei calde în fiecare zi, însemnând o cheltuială de peste 100 000 lei pe an, suportată din bugetul Consiliului Local Grădiștea.
Este de subliniat preocuparea școlii și Primăriei Grădiștea pentru pregătirea forței de muncă, specifice zonei dar și interesul comunității locale de stabilizare a forței de muncă într-un areal mai larg, la confluența județelor Brăila, Buzău și Vrancea. Școala Profesională “Emil Drăgan“ are astăzi acreditate 2 domenii de calificare cu specializările aferente de: mecanic (mecanic agricol) și agricultură (agricultor culturi de câmp) unde se pregătesc peste 90 de elevi.
Școala „Emil Drăgan” Grădiștea, din județul Brăila, include copiii din cele trei sate: Grădistea, Ibrianu și Maraloiu.
La Maraloiu, a funcționat dintotdeauna învățământul preșcolar și primar, iar la Ibrianu a funcționat întreg ciclul: preșcolar, primar și gimnazial până în momentul în care școlile au căpătat personalitate juridică și unitățile mai mici au fost unite în cadrul comunei, sub denumire Școala Profesională „Emil Drăgan” Grădiștea, doar la Ibiranu rămânând o grupă de învățământ preșcolar.
În prezent, Scoala Profesională “Emil Drăgan” din comuna Grădiștea are un efectiv de 308 elevi, instituția asigurându-le acestora o educație de calitate, la standarde europene, reușind să dezvolte competențe cheie pentru elevi. Ea va susține permanent o educație orientată spre valori democratice și va oferi un mediu confortabil și stimulativ pentru afirmarea personalității elevilor și pentru adaptarea lor, într-o societate în permanentă schimbare.
Evidențiem cu deosebire implicarea Comunițății Locale și a Școlii Profesionale „Emil Drăgan” Grădiștea, prin reprezentanții lor, la numeroase Proiecte Europene și parteneriate care au asigurat susținerea învățământului la standarde europene.
Pentru noi, liderii de Sindicat din școlile brăilene, a fost un foarte bun prilej de cunoaștere a unei realități evidente și de apreciere a faptului că, acolo unde Școala si Comunitatea Locală, cooperează, conlucrează și colaborează, educația poate avea cu siguranță un viitor garantat.
Povestea Scolii Profesionale “Emil Drăgan“ Grădiștea, nu are sfârșit. Ea continuă, prin elevii și prin oamenii ei … care sfințesc locul !!