Preșcolar

Matematica la grădiniță

profesor învățământ preșcolar Ștefania Drăniceanu,

Școala Gimnazială I.C. Constantinescu, Roești, Vâlcea

Matematica este o materie fascinantă care, spre deosebire de ceea ce se crede adesea, începe să fie învățată de la o vârstă fragedă. Deși a vorbi despre însușirea conceptelor matematice la copiii mici este încă puțin înfricoșător, este un subiect care nu ar trebui să fie înfricoșător – dimpotrivă! Predarea matematicii la grădiniță este binevenită, clar cu metodele necesare şi instrumentele corecte pentru vârsta şi faza de învățare în care se află copiii.

Să nu ne gândim la predarea matematicii în sensul cel mai tradițional al termenului: să uităm deci tablă, cretă, foi, numere scrise și lecții statice… să ne gândim mai degrabă la activități care bazează învățarea matematicii prin experiențe concrete. Nu este vorba de a anticipa cunoștințe structurate și formale (pentru asta există școala primară) ci de a pregăti mintea copilului, de a „semăna” pentru a culege în anii următori.

Prin urmare, copiii abordează universul logicii și al numerelor prin material structurat sau jocuri special construite!

Grădinița trebuie să acorde o mare atenție dezvoltării abilităților logico-matematice prin ateliere și activități cu care copiii explorează lumea și învață să-și organizeze experiențele prin acțiuni conștiente precum gruparea, numărarea, ordonarea și orientarea.

Predarea matematicii la copiii mici aduce cu sine un obiectiv fundamental: sprijinirea celor mici în construirea unui gând structurat, care se va forma, în totalitate, în anii următori.

Gândiți-vă la copiii care iau o minge și o rostogolesc, care stivuiesc cuburi, care se joacă cu forme și numere, care se familiarizează cu diferitele dimensiuni… relația copilului cu matematica începe liniștită în jurul vârstei de 2/3 de ani, adesea fără ca adulții să observe.

Introducerea copiilor în această lume presupune că profesorii din grădiniță să nu își forțeze gândirea, ci să exercite atenția, conștientizarea și participarea, căutând modalități adecvate, mai ales ludice, și profitând de numeroasele oportunități pe care le oferă contextul bogat al școlii.

Cum abordăm copiii de matematică? Ce materiale și obiecte folosim?

Lichide, nisip, făină, bețe, funii, blocuri de lemn, contoare, ceasuri, calendare, lego-uri. Și să nu uităm de metodele și materialele dezvoltate de Maria Montessori pentru a-i ajuta pe copii să învețe matematică, prin faimoasele tabele Montessori: copiii abordează matematica într-un mod ludic, învață să recunoască numerele – grafic – și să numere, grație tăblițelor de lemn pe care. Sunt tipărite numerele de la 0 la 9.

Şi apoi, cu ajutorul tăvii de nisip: o tavă de lemn ce conţine nisip, pe care copilul poate trasă, cu degetele, numărul pe care îl vede expus.

Prin activități legate de recunoașterea diferitelor figuri, în 3D: triunghiuri, pătrate, dreptunghiuri… Pentru copii este adesea complex să-și imagineze un obiect fără grosime, de aceea se lucrează foarte mult cu 3D. Geometria – formele sunt mult mai naturale pentru ei și, în consecință, vor dezvolta o capacitate mai mare de a învăța materia geometrică.

Matematica este, de asemenea, asociată cu activitatea motrică: să ne înarmăm cu cercuri și zaruri și… gata să numărăm și să sărim! Am aruncat zarul, a ieșit numărul 6. Deci, să numărăm: 1,2,3,4,5,6… și între timp… să facem șase sărituri în cercurile așezate pe pământ!

Și cum să uităm construcțiile cu bețe? Câte cărămizi de lemn sunt necesare pentru a construi un turn? Și ce se întâmplă dacă scoatem unul? Ajutăm copiii să-și dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor!

De asemenea, copiii folosesc materiale nestructurate pentru a sprijini învățarea matematică, combină pietricele mari și pietre mici, reprezintă grafic numerele.

Și în sfârșit, chiar și în activitățile zilnice ale timpului de semicerc vedem prezența matematicii: câți suntem astăzi în clasă? Cine lipsește? Haide, hai să numărăm. După cum se observă la grădiniță poți face matematică, și prin oferta ce se găsește în rutină zilnică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *