Prof.înv.preșc. Drăniceanu Ștefania
G.P.N. ROEȘTI
Un adult care îi citește cu voce tare unui copil realizează un act de iubire, iar acest lucru are implicații importante pentru dezvoltarea personalității copilului la nivel relațional, emoțional, cognitiv, lingvistic, social și cultural. În experiența comună de citire și ascultare, adultul și copilul intră în armonie reciprocă prin lumile care prind viață între paginile cărții, într-o comunicare intensă și plăcută făcută din emoție, prietenie, complicitate, încredere, care le întărește emoțional. legătură.
- Din punct de vedere emoțional , citirea unei povești sau a unor versuri unui copil îi permite să-și exploreze cele mai intime emoții în compania unor adulți care îl pot cuprinde, îl pot liniști, îi pot oferi explicații.
- Din punct de vedere cognitiv , lectura oferă copilului un canal alternativ de cunoaștere, pe lângă experiența directă; favorizează înțelegerea de sine și a lumii din jurul său; lărgiți-vă mintea la descoperire și explorare; dezvoltă imaginația, imaginația, creativitatea, curiozitatea; extinde memoria; îmbunătățește abilitățile logice și abstractive.
- La nivel lingvistic, lectura stimulează dezvoltarea limbajului , îmbogățește vocabularul, îmbunătățește calitatea lexicală.
- Din punct de vedere social , s-a demonstrat că copiii obișnuiți cu lectura de familie la vârsta preșcolară, au performanțe școlare mai bune, incluziune socială, abilități de rezolvare a problemelor, ceea ce capătă și mai multă valoare pentru copiii din familii cu o situație socio-socială. dezavantaj cultural, în care dificultatea de a citi și scris contribuie la riscul abandonului școlar, cu creșterea sărăciei și marginalizării.
- În sfârșit, din punct de vedere cultural , transmiterea poveștilor și poveștilor de la adulți la copii a fost văzută ca unul dintre canalele de trecere a valorilor, mesajelor etice și tradițiilor de la o generație la alta.