Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” își exprimă îngrijorarea și critică modul în care autoritățile au tratat subiectul până la momentul de față, având în vedere că, peste doar două zile, școlile din zeci de localități din țară cu incidență de peste 6 infectări COVID-19 la mia de locuitori vor rămâne deschise în format fizic, fără a fi dotate cu teste non-invazive pentru elevi și pentru cadre didactice și fără a beneficia de materiale sanitare adecvate.
În acest sens, organizațiile elevilor, părinților și angajaților din învățământ solicită de urgență autorităților centrale să comunice public situația omologării testelor non-invazive și să prezinte de urgență situația dotării școlilor cu astfel de materiale, precum și situația personalului medical existent în unitățile de învățământ, dispus să administreze și teste rapide antigen pentru elevii și angajații din unitățile de învățământ. Totodată, reprezentanții elevilor, ai părinților și ai angajaților din învățământ consideră inacceptabilă lipsa reglementării posibilității participării în format online a elevilor de peste 12 ani și a cadrelor didactice cu boli cronice asociate, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, deoarece, pentru aceștia, mai mult decât oricând, este esențială o protecție sporită împotriva răspândirii comunitare a COVID-19.
„Ne aflăm, din nou, în fața unei situații cu care ne tot confruntăm de doi ani: cadrul legal există, regulile sunt frumos scrise pe hârtie, însă, în realitate, lucrurile stau complet diferit. Cum rămâne cu localitățile aflate la pragul de carantinare? Cine răspunde pentru siguranța elevilor și a profesorilor aflați în această situație, fără o infrastructură adecvată menținerii scenariului fizic? Sunt întrebări la care autoritățile au datoria de a răspunde și de a găsi soluții, nu doar de a le expune la nivel declarativ.”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.
„Puneți la dispoziție resursa medicală și financiară necesară, nu doar reglementați! Puneți la dispoziție testele necesare, nu doar pe hârtie. Creați un cadru favorabil care să aibă-n egala măsură garanția sănătăți copiilor noștri, nu doar garanția educațională. La ce ajută dacă nu suntem sănătoși? Am făcut un apel disperat pentru o testare în masă, nu ați subscris. Cum vă veți uita în ochii acelor familii care vor fi puse în situații disperate?”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar.
,,Noul Ordin comun nu ține cont de avalanșa de infectări ale elevilor și angajaților din învățământ, ci propune o procedură anevoioasă de avizare a modului în care se pot desfășura orele de curs. Consecințele unui proces de avizare care implică 3 sau 4 instituții se reflectă în creșterea îmbolnăvirilor. Este extrem de important ca toți elevii și angajații din școli să fie în siguranță din punct de vedere sanitar. Cerem Ministerului Educației să promoveze un set de măsuri eficiente! Este esențială o procedură clară și riguroasă care să indice directorilor unităților de învățământ și celorlalte autorități implicate în gestionarea procesului de educație cum să acționeze rapid!“, a declarat Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.
„Nu putem să ne jucăm cu viețile elevilor și ale angajaților din învățământ! Înțeleg impotanța școlii cu prezență fizică și am susținut-o de fiecare dată, dar nu pot fi acord ca unitățile de învățământ să devină focare de infecție. Înainte de a decupla scenariile de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate, Guvernul trebuie să trimită teste în toate unitățile de învățământ. Și alte state europene au menținut școlile deschise, însă în acestea testarea elevilor și angajaților se face la 72 de ore”, a declarat Marius-Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”.
Menționăm că în cursul zilei de vineri, 1 octombrie a.c., a fost semnat Ordinul Comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, cu privire la reglementarea măsurilor specifice activității didactice în contextul pandemiei. Printre modificări, se regăsește și eliminarea oricărui prag de incidență de infectări la nivel de localitate, urmând ca fiecare unitate de învățământ să își stabilească scenariul de funcționare după numărul de cazuri de infectare din școală.