Ministerul Educației a organizat pe 22 aprilie 2021 dezbaterea „Vaccinare și testare pentru învățare!” – #ÎntoarcereaLaȘcoală, în cadrul în cadrul căreia au fost analizate problemele specifice sisstemului de educatie. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Consiliul Național al Rectorilor, Federația Națională Sindicală Alma Mater, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Consiliul Național al Elevilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Uniunea Studenților din România, Uniunea Națională a Studenților din România și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți.
Invitați au fost: Zoltan Kallos, Secretar de stat în Ministerul Educației, prof. Gina Brînzan, Inspector școlar general al ISJ Galați, prof. Lidia Antoniu, Președintele Sindicatul Învățământului Preuniversitar Galați, prof. univ. dr. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, elevi, studenți și personal medical.
„E important să nu avem o campanie agresivă pro-vaccinare, ci una corectă. Ministerul Educației a inițiat această acțiune pentru că ne dorim să avem elevi cu prezență fizică la școală, să se poată pregăti pentru examenele pe care trebuie să le susțină în viitorul apropiat”, a opinat Zoltan Kallos, Secretar de stat în Ministerul Educației.
„Vaccinarea este singurul mijloc prin care ne putem proteja împotriva COVID-19. O reacție minoră în urma vaccinării nu se compară cu formele grave care s-au manifestat, mai ales în valul al treilea al pandemiei”, a explicat conf. dr. Mihaela Debita, Manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Galați.
„În tot ceea ce ne propunem să schimbăm în sistemul de educație trebuie, înainte de toate pilotat, pentru a vedea dacă rezultatele sunt cele așteptate și abia apoi aplicate la nivel național. Ar trebui să se înceapă cu schimbarea mentalității la nivelul celor cei patru piloni pe care sprijină sistemul de educație și mă refer aici la profesori, elevi, părinți și instituțiile care guvernează sistemul. Avem nevoie nevoie ca această profesie să fie valorizată și așezată în societate acolo unde îi este locul”, a spus Președintele Sindicatului Învățământului Preuniversitar Galați, prof. Lidia Antoniu.
În cadrul dezbaterii s-a discutat și despre pregătirea pentru examenele naționale, organizarea simulărilor la nivel județean, plata burselor, transportul elevilor, modificarea planurilor cadru pentru liceu, formarea continuă a cadrelor didactice, precum și alte probleme de interes pentru sistemul educațional.