Preșcolar

Stimularea lecturii în familie și la grădiniță

Profesor Învățământ Preșcolar: Brăguși Delia

Grădinița cu Program Normal Ciocâltei

Cititul de la vârste cât mai fragede ajută la dezvoltarea creierului, a competențelor lingvistice, stimulează creativitatea și consolidează relația dintre părinte și copil. Cărțile oferă o oportunitatea excelentă de a vorbi, de a povesti, de a inventa și de a ne conecta cu cei mici.

Bebelușii și copiii mici sunt ca niște bureți care absorb practic tot ce se află în jurul lor – de la emoții, stări de spirit și până la limbajul verbal și non-verbal. Iar în timp ce le citim povești, mintea lor funcționează,  le da frâu liber imaginației, ascultă activ și învață din lecțiile pe care le învață și personajele.

Grădinița cu Program Normal Ciocâltei participă la  program național pentru încurajarea lecturii în familie și în grădiniță, ,,Citește-mi 100 de povești”, programul fiind lansat de Ministerul Educației și Cercetării, Asociația OvidiuRo și Ministerul Culturii.

Programul își propune să stimuleze lectura în rândul copiilor, atât în grădinițe, cât și în familie. Copiii vor avea oportunitatea de a participa la ateliere de lectură și de a-și dezvolta atenția, vocabularul, imaginația și, mai ales, motivația pentru învățare. Programul contribuie așadar, în mod direct, la dezvoltarea literației și a unor obiceiuri de lectură care favorizează procesul de învățare și de alfabetizare funcțională, în special pentru copiii din familiile defavorizate și izolate cultural.

Doamna Director Stănișor Elena  dezvoltă și  implementează, alături de echipa sa de profesori de învățământ preșcolar, un plan anual de lectură dedicat copiilor, cu sesiuni săptămânale de lectură, cu invitați care să le citească celor mici. Insulele rezervate lecturii au fost amplasate în sălile de grupă, în spațiile din jurul grădinițelor inițiativă care încurajează lectura în grădinițe și colaborarea cu familiile micilor cititori.

Această inițiativă subliniază dorința unităților școlare din  comuna Roești de a fi mai aproape de comunitate. Cu acest tip de acțiune, dorim să oferim o nouă funcție de lectură, pentru a încuraja părinților să citească din ce în ce mai mult copiilor.

Experții în parenting încurajează parinții să înceapă să le citească bebelușilor cât mai devreme posibil, spunând că niciodată nu este prea devreme pentru a-i introduce pe cei mici în lumea carților. Putem începe să le citim bebelușilor de la 4 sau de la 6 luni și, în acest fel, îi ajutăm enorm de mult să se dezvolte pe toate planurile. Cititul cu voce tare ajuta la construirea unei rețele bogate de cuvinte în creierul unui bebeluș. Există studii care sugerează că bebelușii cărora părinții le citesc frecvent cunosc mai multe cuvinte până la vârsta de 2 ani decât copiii cărora nu li s-a citit.

Cititul cu voce tare oferă numeroase beneficii:

  • Învață copilul despre comunicare
  • Introduce concepte precum cifre, litere, culori și forme într-un mod distractiv
  • Dezvoltă abilități de ascultare, memorie și vocabular
  • Oferă copiilor informații despre lumea din jurul lor

Poate că cel mai mare beneficiu al cititului cu voce tare este crearea unei legături între cărți și lucrurile pe care bebelușul le iubește cel mai mult – vocea și îmbrățișarea părintelui. Petrecând timp citindu-i copilului îi transmitem acestuia că cititul și cărțile sunt importante. Și dacă reușim să îmbinăm jocul cu cititul, transmitem bucurie și emoție copiilor, crescând astfel șansele ca ei să devină la rândul lor prieteni ai cărților.

A le citi copiilor nu înseamnă numai o modalitate de a le inspira dragostea pentru cărți încă din copilărie, ci și o modalitate importantă de a dezvolta vocabularul unui bebeluș – mai întâi, vocabularul pasiv (de întelegere) și, mai târziu, vocabularul activ (de exprimare a imaginii-cuvânt). Pe masura ce bebelușul vede în carte o imagine a unei păsări de culoare galbenă, iar părintele numește acea pasăre, el începe să facă legatura între ceea ce părintele spune și imaginea pasării galbene. Cu cât îi citim mai mult acea carte, cu atât devine mai puternică legatura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *