Şcoala Internaţională

MAREA BRITANIE: SUBFINANTAREA SCOLILOR FORTEAZA PROFESORII SA PLATEASCA PENTRU MATERIALE

V-aţi aştepta ca o asistentă medicală să fie nevoită să plătească pentru paracetamol pentru pacienţi sau un pompier să achite factura pentru apa pe care o foloseşte la stingerea unui incendiu? Dar un profesor pentru manuale?

ADRIANA MIHALCEA

Nu, nu vorbim despre România. O cercetare a Uniunii Naţionale pentru Educaţie din Marea Britanie a arătat că 94% dintre profesori trebuie să plă­tească pentru lucruri esenţiale şcolii, cum ar fi cărţile, în timp ce 73% spun că achiziţionează articole de pape­tărie, deoarece şcolile unde lucrează sunt subfinanţate. Pentru unii, cheltuie­lile totale au fost de 1.000 de lire ster­line pe an, în timp ce două treimi au făcut donaţii mai mici. Şi acestea, pe lângă faptul că la 42% dintre părinţi li s-a cerut să facă donaţii anul acesta şcolilor unde învaţă copiii lor. Alţi pă­rinţi şi îngrijitori au fost rugaţi să furni­zeze echipamente de predare, cum ar fi papetărie şi cărţi, în plus faţă de materialele esenţiale, cum ar fi hârtia igienică.

Câţiva profesori din Marea Britanie au descris pentru publicaţia britani­că The Guardian modul în care subfi­nanţarea şcolilor îi loveşte pe ei.

Dan din Isle of Wight, de exemplu, spune că profesorii au fost întotdeau­na dispuşi să ofere o parte din banii proprii pentru diverse lucruri, cum ar fi premiile pentru copii, dar subfinanţa­rea este cu totul altceva. Acest lucru face dificilă gestionarea şcolilor fără subvenţionarea de către personal şi părinţi. El crede că este greşit că siste­mul se bazează pe bunăvoinţa profe­sorilor, cu atât mai mult cu cât salariile au scăzut în ultimii 10 ani. Din punctul său de vedere guvernul trebuie să fi­nanţeze în mod corespunzător şcolile, astfel încât copiii să se poată bucura de un curriculum complet în instituţii cu resurse adecvate.

În acelaşi timp, există varianta, dacă profesorul cumpără ceva pentru departamentul său să îşi poată cere banii înapoi. Dar procesul este atât de greu şi de consumator de timp, încât este mai simplu pentru profesori să plătească şi să nu îşi revendice banii, decât să ceară să fie rambursaţi doar pentru a fi ignoraţi. Dan spune că în mod constant achiziţionează portofe­le din plastic, capse, bandă adezivă şi carduri, şi chiar baterii pentru tele­comenzi, deoarece nu există suficienţi bani în buget. Sau caută activităţi în care nu trebuie să folosească lucruri cum ar fi lipiciul. De exemplu, pentru a salva bugetele de fotocopiere, a fost nevoit să fotocopieze materiale atât de mici, încât elevii s-au chinuit să le citească. De asemenea, a trebuit să cumpere unităţi de hard disk portabi­le, deoarece unităţile de discuri şco­lare sunt atât de pline, încât ar trebui să şteargă materialele didactice mai vechi dacă vrea să salveze ceva.

Martin, un alt profesor, din nord-vestul Angliei, care predă teh­nologie, spune că a trebuit de multe ori să cumpere diverse pentru clasa lui. Recent, împreună cu tehnicianul şi şeful departamentului s-au ocupat de tot ce trebuia să cumpere, de lucrurile de care copiii aveau nevoie de-a lun­gul anului, plătind 5.500 de lire. Nu au mai arătat şcolii plăţile pentru mate­riale, inclusiv lemn, clei, cuie, şuruburi şi plastic, deoarece ştiau că nu pot recupera banii.

El spune că în aproximativ 90% din­tre şcoli, copiii trebuie să plătească pentru tehnologie, iar părinţii lor sunt rugaţi pentru o donaţie în valoare de 10-20 de lire sterline în fiecare an. Aceşti bani ar trebui să meargă la de­partament, dar nu se întâmplă asta în­totdeauna, astfel că profesorii trebuie să-şi cumpere echipamentul propriu.

Ce se întâmplă dacă nu cumpără echipamentul necesar? Atunci nu îşi pot face treaba.

Rachel, tot din nord-vestul Angliei, crede că şcolile sunt în mod serios subfinanţate şi, ca rezultat, le lipsesc resurse extrem de importante. Mai mult, personalul nu este înlocuit, ast­fel încât cadrele didactice acoperă subiecte în care nu se specializează. Excursiile şcolare sunt practic inexis­tente, iar şcolile preiau mai mulţi elevi decât pot, în încercarea de a obţine mai mulţi bani. Prin urmare, numărul elevilor la clasă este în creştere.

Rachel spune că are un rol didac­tic, dar şi unul de consiliere, astfel încât a văzut numărul studenţilor cu proble­me semnificative de sănătate minta­lă crescând, în timp ce resursele care le susţin au scăzut. Elevii au din ce în ce mai multe probleme de anxietate, gânduri suicidale. Cu toate acestea, nu există sprijinul financiar pentru a-i ajuta mai mult şi nici nu există sprijin extern din cauza reducerilor de cos­turi. Ea adaugă că adesea cumpără notebook-uri, cărţi de citit şi reviste. De asemenea, cumpără elevilor masa de prânz, dacă şcoala nu are bani.

Asta în condiţiile în care atât ea, cât şi soţul ei sunt profesori, deci în­gheţarea salariilor le-a afectat stan­dardul de viaţă. Moralul personalului este cel mai scăzut pe care l-a văzut ea vreodată. De asemenea, sănăta­tea şi siguranţa mintală a elevilor sunt compromise, iar personalul este supă­rat că nu are capacitatea de a sprijini studenţii. •••

 
Pentru a putea adauga comentarii trebuie sa fiti autentificat!
 
Va aflati pe pagina : Şcoala Internaţională  MAREA BRITANIE: SUBFINANTAREA SCOLILOR FORTEAZA PROFESORII SA PLATEASCA PENTRU MATERIALE