Opinii

PLANTUTA PRIETENIEI

,,Educaţia este un vaccin contra violenţei” (E.J.Olmos). De la acest mo­tto a pornit, In anul şcolar 2015-2016, un proiect educaţional pentru cetăţenie democratică şi drepturile copilului inti­tulat ,,BIG-BROTHER”, al cărui scop este de prevenire şi diminuare a fenomenu­lui violenţei din şcoală – bullying – prin activităţi extraşcolare şi prin conştienti­zarea importanţei relaţiilor interumane bazate pe toleranţă şi acceptare.

Ca soluţie pentru stoparea fenome­nului de bullying din şcoală se propune protectoratul de tip ,,Big-Brother”: fieca­re elev din clasa a VIII-a devine ,,un fra­te / soră mai mare” (Big-Brother Senior) pentru un elev din clasa a VI-a şi fiecare elev din clasa a VII-a devine ,,un frate / soră mai mare” pentru un elev din clasa a V-a (Big-Brother Junior). Responsabili­tăţile fratelui mai mare includ: Indruma­re, consiliere, Incurajare şi sprijin necon­diţionat, demnitate, astfel Incât acesta să fie un model demn de urmat pe tot parcursul anului şcolar. În acest sens, parteneriatul este pecetluit printr-un an­gajament colectiv asumat de elevi In faţa profesorilor privind termenii protec­toratului, aşa-numitul ,,Jurământ Big-Bro­ther”, consolidat apoi printr-o serie de activităţi de educaţie extraşcolară.

Prima activitate s-a derulat pe 30 octombrie 2017 o dată cu ,,Sărbătoarea Toamnei”, a urmat ,,Mesajul meu Anti-Bullying” cu ocazia Zilei Anti-vio­lenţă din 1.11.2017, când perechile Big-Brother au realizat Impreună me­saje anti-bullying ce au fost Incărcate pe pagina Facebook a şcolii, fiind apoi votate de comunitatea online prin LIKE pentru stabilirea câştigătorilor. ,,Ron­dul prieteniei”, activitate de educaţie ecologică, s-a derulat la 23.11.2017 şi a presupus plantarea de arbuşti or­namentali pe spaţiul verde din curtea şcolii, din nou In perechea Big-Brother. Unele plăntuţe au fost atât de noro­coase Incât au primit şi nume: Johnny Găluşcă, Kai, Chanyeol, Sehun, Mugu­raş, Kyungsoo, Chen, Chupsa-Chups, Wendy etc. Mobilizarea elevilor a fost exemplară şi au reuşit să planteze peste 60 de puieţi. Elevii au venit la şcoală cu lopăţele, cazmale, mănuşi de plastic şi, chiar dacă s-au murdărit de pământ, au savurat momentul de conexiune cu natura, de relaţionare ,,altfel” cu grupul clasă şi ne-au arătat ,,Salutul Big-Bro­ther”!

Aşteptăm cu interes următoarele activităţi! •••

DIRECTOR, PROF. GABRIELA ŞANDRU ŞC. GIMNAZIALĂ „T. VLADIMIRESCU” TG-MUREŞ

 

 
Pentru a putea adauga comentarii trebuie sa fiti autentificat!
 
Va aflati pe pagina : Opinii  PLANTUTA PRIETENIEI